Av Maria Johansson, förbundsordförande för DHR 2007-2013
Ser på TV4, Kalla fakta om hissar. Varje år sker allvarliga hissolyckor visar Boverkets statistik. En personhiss ska besiktigas en gång per år och annars stängas av. Det är fastighetsägarens ansvar, kommunerna har tillsynsansvar men detta är - enligt uppgifter till TV4 - inget man prioriterar. Den bristande kommunala tillsynen har vi ju erfarenhet av också när det gäller tillgänglighet och användbarhet.
En besiktningsman säger att han själv inte skulle åka med en hiss som inte bestiktigats på fyra-fem år.
Dock - för många är hissen enda möjligheten och det är bara att åka med!
Räknar ut att jag en vanlig dag - utan utsvävningar i form av externa möten, besök hos vänner eller aktiviteter av något slag - (ner i garaget hemma, upp ur garaget vid förbundskansliet, ner för att köpa lunch, upp med lunchen, ner till garaget från förbundskansliet, upp ur garaget i köpcentret, en våning till i köpcentret, ner till garaget i köpcentret, upp ur garaget hemma till vår bostad) - åker hiss minst nio gånger.
Jag kan inte hålla på och läsa på besiktningsklisterlappen för att utifrån det avgöra om jag ska ta hissen eller inte - jag har helt enkelt inget val, dessutom sitter lapparna oftast så högt att jag som sittande inte ser vad det står. Kanske lika bra det...
Recent Comments