Av Maria Johansson, förbundsordförande för DHR 2007-2013
I morgon är det torsdagsmorgon och därmed dags för ytterligare en morgontimme utanför regeringskansliet Rosenbad. I min lägesrapport om Torsdagsaktionen, till senaste förbundsstyrelsesammanträdet, gjorde jag följande reflektioner om vad vi uppnått med aktionen "so far".
Rörelsen i stort, och DHR i synnerhet, har ägnat åratal åt att diskutera och driva på i frågan om bristande tillgänglighet som diskriminering. Nu har Torsdagsaktionen pågått i nästan tio månader och även om regeringen ännu inte lämnat något förslag kan jag se följande konkreta resultat av Torsdagsaktionen hittills:
1. Frågan har aktualiserats inom regeringen, jag tror att i princip alla ministrar nu vet vad den handlar om och vet att vi har förväntningar och krav på dem. Tidigare var kanske tre, fyra ministrar någorlunda insatta.
2. Förutom kännedomen blir det ett tryck på regeringen, men denna ständigt återkommande påminnelse.
3. Torsdagsaktionen har också en publik del i att budskapet varje torsdagsmorgon sprids på bland annat twitter och till regeringens mail. Det är helt klart så att fler blivit och blir uppmärksammade på frågan också utanför så väl funktionshinderrörelsen som partipolitiken.
4. Torsdagsaktionen har säkert en del i att oppositionen i arbetsmarknadsutskottet enades om ett tillkännagivande i frågan, vilket sedan också röstades igenom i riksdagen i juni och som innebär att regeringen skyndsamt ska återkomma till riksdagen i frågan.
5. Vi har samtalat och skrivit i decennier och det ska vi självklart fortsätta med. Jag ser denna aktion som ett exempel på vår ambition att hitta nya arbetsformer och att synas mer utåt och att var tydligare i vårt budskap. Dessutom kan vem som helst delta, även den som inte finns i Stockholm kan varje torsdagsmorgon visa sitt stöd på twitter, e-post och facebook.
6. Förutom Torsdagsaktionen, som är just det jag beskriver ovan, synlig utåt, förs ständigt informella samtal och vi har kontakter på olika sätt. Troligtvis öppnar vår ständiga påminnelse för möjlighet till diskussioner och samtal.
7. Sist men inte minst - värdet av en kampanj/aktion som är samlande för rörelsen som driver frågor om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning ska inte underskattas, det är nog så värdefullt och jag tycker vi ska vara väldigt stolta över den effekten! Det är härligt och stärkande att "cross-disability" samlas kring en konkret fråga.
Just nu är vi elva organisationer som står bakom:
DHR - Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder,
FSDB Förbundet Sveriges Dövblinda,
Förbundet Unga Rörelsehindrade,
Handikappförbunden,
HRF Hörselskadades Riksförbund,
Lika Unika,
NHR Neurologiskt Handikappades Riksförbund,
Personskadeförbundet RTP,
RBU Rörelsehindrade barn och ungdomar,
SDR Sveriges Dövas Riksförbund och
SRF Synskadades Riksförbund.
Jag hoppas vi blir fler, men det viktigaste är inte hur många vi är utan uthålligheten och upprepningen. Väl mött på torsdagar, live eller i cyberrymden : )!
Recent Comments