Dags för Stockholm att än en gång glänsa i myllret av glitter, färgglada peruker och svajande Prideflaggor. Det här har jag sett fram emot.
På Torsdag kommer jag att deltaga i ett panelsamtal arrangerat av RFSL Stockholm. Panelsamtalet ska handla om betydelsen om samarbete. RFSL och RFSL Stockholm har startat "Funkisprojektet" om normer kopplat till funktionsförmåga och rättigheter. Bakgrunden till projektet är en förstudie som släpptes av RFSL Stockholm 2013 och som har fått titeln "och aldrig mötas de två". DHR finns med i referensgruppen till projektet och jag har nu, som representant för DHR, alltså bjudits in för ett deltaga i ett panelsamtal kring dessa frågor. Övriga medverkande är: Ulrika Westerlund (ordförande RFSL), Linus Forsberg (Unga synskadade) och Emily Gunarsson (Grunden Riksförening). Moderator är Lisa Ericson från RFSL Stockholm. Mer information om arrangemanget (tillgänglighetsinfo, plats, tid, etc.) finns via denna länk: https://www.facebook.com/events/463017447134434/?ref_dashboard_filter=upcoming
För mig handlar vårt deltagande i Pride om två saker: För det första måste vi förmoda att det bland våra medlemmar, kommande medlemmar och potentiella medlemmar finns personer av olika sexuella läggningar.
För det andra kan jag i texten "Det här är DHR" på vår hemsida läsa att: "DHR nöjer sig inte med att erkänna principen om alla människors lika värde. Vi arbetar för att förverkliga den." Just den meningen säger allt. Det är ett arbete som kräver att vi är ett förbund som tillvaratar människors olikheter som resurser och att vi kämpar mot diskriminering - oavsett vem diskrimineringen drabbar. På samråd, konferenser och evenemang som Pride har jag insett att det finns många likheter och möjligheter till samverkan mellan DHR och andra förbund, även utanför funktionshinderrörelsen. Jo, företrädarskapet är viktigt. Vi med nedsatt rörelseförmåga ska fortsatt vara de "experter" på hur vi själva vill att saker och ting ska vara. Men att kämpa mot diskriminering handlar också om att kämpa mot de normer som bestämmer hur alla människor ska vara och att de som är på något annat vis är besvärliga eller konstiga, odugliga, ovälkomna. I Almedalen i år twittrade jag, när Jimmie Åkesson från Sverigedemokraternas skulle hålla sitt partiledartal: "I ett samhälle som är styrt av fördomsfulla normer är min existens och delaktighet också hotad."
Det går inte att välja ut vilka människors lika värde vi vill erkänna eller vilka vi kan utesluta. Att jobba för mångfald och människors lika värde är ett paketerbjudande. Diskrimineringen kan se olika ut för olika människor men i grunden beror den på att det finns en rådande norm i samhället som berättar hur vi ska vara, göra, tänka och se ut. Därför är det viktigt för mig att vara med i Prideparaden. Och därför går vi i DHR åter igen under parollen "Samma fördomar, samma kamp!"
Med anledningen av hur viktigt det här är så hoppas jag att många kommer och går med oss i paraden. I år har vi bjudit in även andra förbund att gå med oss för att visa hur viktig den här frågan är och för att vi vill dela upplevelsen med ännu fler av våra vänner. För det är en upplevelse att få gå eller rulla längs med Stockholms gator och se alla glada och färgglada människor som trängs i paraden, på trottoarerna, på broar, på staket och i fönster. Att stolt visa att funktionshinderrörelsen hyllar mångfalden, att ge glädje och få glädje tillbaka. Hoppas att vi ses!
Happy Pride!
Recent Comments