Idag är det den internationella minnesdagen för Förintelsens offer. I dag är det 70 år sedan de sista fångarna i Auschwitz-Birkenau i Polen befriades. Hur många som egentligen mördades i koncentrationslägren är inte helt fastställt. Tidigare har man pratat om 6 miljoner döda. På senare år har det talats om upp emot 20 miljoner döda människor med olika bakgrunder. Minst 275 000 (enligt Forum för levande historia) tros ha dödats enbart på grund av sin funktionsnedsättning. Om detta talas det inte mycket om idag.
När jag blev vald till förbundsordförande i DHR höll jag ett tal om hur viktigt det är att vi säger ifrån när ekonomi ställs mot mänskliga rättigheter. Jag var också tydlig med att jag kommer fortsätta med DHR:s mångåriga arbete att hylla mångfalden och att kämpa mot intolerans och diskriminering - oavsett vem den drabbar. Idag sprids hatet igen, även mot personer med funktionsnedsättning. Grupper av människor ställs mot varandra och vi ser hur retoriken och "lösningarna" ibland rör sig bakåt i tiden på ett obehagligt sätt. När den sortens åsikter vädras är ingen fråga för liten. Funktionshinderrörelsen har en viktig roll att spela i kampen för människovärdet och mänskliga rättigheter. Trots att koncentrationslägrena står tomma så lever föreställningarna och tendenserna kvar i form av hatbrott, ifrågasättande av de mänskliga rättigheterna och intolerans.
Under 2014 deltog vi, som vi nu gjort under flera års tid, i Pride. Trots lekfullheten och glittret så är det en ytterst allvarlig markering mot intolerans och hat. Hatet som riktas mot personer med en annan sexuell läggning är egentligen inte någon annan typ av hat än den som drabbar personer med funktionsnedsättning. Men framförallt handlar Pride om stolthet och ett ge ett långfinger åt de som vill se en knäckas.
Under förra året gjorde vi också avtryck i frågan om aktiv dödshjälp. Aktion T4 var Nazitysklands så kallade Eutanasiprogram. Det initierades av Adolf Hitler den 1 september 1939. Vi får aldrig hamna i en situation där rätten till liv och livskvalitet får ifrågasättas.
Tillsammans med flera andra organisationer inom funktionshinderrörelsen är DHR också med i ett projekt som ägs av RFSL och RFSL Stockholm och som handlar om normer kopplat till funktionsförmåga och rättigheter. Detta är ytterligare ett exempel på samarbete i rätt riktning.
Den här dagen är viktig för att vi ska få reflektera över att människovärdet och de mänskliga rättigheterna måste respekteras och att vi inte får ta dessa frågor för självklarheter. Fina ord tar oss inte hela vägen utan det gäller att varje dag, i handling visa vad vi står för.
Recent Comments