I samband med Almedalen 28:e till 5:e juli drar DHR igång en kampanj för att påverka riksdagen att bredda definitionen om vilka motiv som betraktas som hatbrott att också innefatta funktionsnedsättning.
Vi började agera i den här frågan efter artikeln i tidningen Metro, om 17-årige Zaccarias som blev dödshotad på grund av sin rörelsenedsättning och fick rullstolen nedkastad på tågspåret. Läs artikeln i Metro om Zaccarias i länklistan på vår nystartade flik "Almedalen 2015" på vår hemsida www.dhr.se Efter att jag hade läst om Zaccarias gjorde jag ett blogginlägg i ämnet som uppmärksammades på sociala medier och av media. Jag blev inbjuden att prata om hatbrott mot personer med funktionsnedsättning i TV4:s morgonsoffa. Där tog jag också upp den då alldeles nyutkomna rapporten "Hur är läget 2015?" (Myndigheten för delaktighet) som visade tydliga tecken på att våld och hot om våld mot personer med funktionsnedsättning är ett verkligt problem och risken för att utsättas för kränkningar är stor, framförallt bland kvinnor mellan 16 och 29 år.
DHR har nu dragit igång vår egna undersökning om denna fråga. För att delta i undersökning gå in på: http://sr.artologik.net/dhr/hatbrott/sv?AspxAutoDetectCookieSupport=1
I Almedalen kommer vi att publicera resultatet från denna undersökning. Vi kommer också dela ut infoblad med kravet om att det lagstiftas mot hatbrott mot personer med funktionsnedsättning.
Brottsföreyggande rådet (Brå) följer den av riksdagen bestämda definitionen om vilka motiv som betraktas som hatbrott när de för statistik. Bland dessa motiv finns inte funktionsnedsättning med. Därför finns idag för lite kunskap om hur utbrett problemet med hatbrott mot personer med funktionsnedsättning är, hur man stöttar brottsoffer eller hur man kan förebygga denna typ av hatbrott.
I Almedalen 28 juni-5 juli finns i princip alla riksdagsledamöter och ministrar samlade, tillsammans med myndigheter och intresseorganisationer. Det är ett gyllene tillfälle för DHR att påverka i frågan. Men vi behöver din hjälp, bland annat genom att bidra med dina erfarenheter i denna fråga, för att kunna påverka.
Under fliken "Almedalen 2015" kommer du att kunna följa oss i Almedalen. Vi publicerar bilder, intressanta händelser, evenemang och intervjuer som vi gör med personer som på något sätt har drivit denna fråga. I höst kommer DHR också arrangera ett nordiskt seminarium om hatbrott mot personer med funktionsnedsättning.
Hatbrott är ett brott mot mänskliga rättigheter eftersom det angriper principen om alla människors lika värde. Dina erfarenheter är viktiga för oss!
Rasmus Isaksson, förbundsordförande DHR
Recent Comments