Under gårdagen publicerade vi resultatet av vår digitala enkätundersökning om hatbrott mot personer med nedsatt rörelseförmåga. Här är lite fler jämförelser.
Några intressanta resultat från undersökningen:
• 11 % av de svarande uppger att de utsatts för våld eller hot om våld under det senaste året. 5,5 % valde alternativet ”osäker”.
• På frågan om hur situationen/situationerna då de blev utsatta för våld eller hot om våld uppstod angavs svaren ”inom familjen”, ”inom vården”, ”på internet” och i kön till en mataffär. ”Jag tog för lång tid i kön och då sade en i kön att när SD tar över så åker alla såna som mig in på institutioner.”
• Bland de som svarat ”ja” på frågan om de utsatts för våld eller hot om våld angav ingen att det bara hänt en gång, 55,6 % att det hade hänt 2-3 gånger, 33,3 % att det hade hänt 4-5 gånger och 11,1 % att det hade hänt fler än 5 gånger.
• 49,1 % av de svarande angav att de utsatts för kränkningar under det senaste året, 39,6 % svarade att de inte blivit utsatta och 11,3 % angav alternativet ”osäker”.
• Bland de som svarat ”ja” på frågan om de utsatts för kränkningar angav 9,4 % att det hänt en gång, 31,3 % att det hade hänt 2-3 gånger, 34,4 % att det hade hänt 4-5 gånger och 25 % att det hade hänt fler än 5 gånger.
Mina kommentarer: Jag ser allvarligt på de resultat som framkommer även om dessa resultat inte är statistiskt säkerställda och enbart kan tas för att vara en fingervisning av problemets omfattning. Undersökningen visar att det är mer troligt att du som person med nedsatt rörelseförmåga anser dig ha utsatts för kränkningar än att du inte har det. En fjärdedel av alla de som svarat ja svarade samtidigt att det hade hänt fler än fem gånger.
För att försöka se det här i någon slags jämförelse med övriga befolkningen så vill jag lyfta fram Nationella trygghetsundersökningen (NTU 2014) där 2,3 % uppgav sig ha blivit utsatt för misshandel. Denna undersökningen riktade sig till befolkningen i allmänhet vilket gör att vi genom vår egen undersökning, där resultatet visade 11 % (mer än var tionde person med funktionsnedsättning), har anledning att misstänka att våld mot personer med funktionsnedsättning är betydligt vanliga än våld mot personer utan funktionsnedsättning.
EN annan skillnad var att i NTU 2014 uppger 72 % att det handlat om enstaka händelse. Resultatet i den undersökning DHR utförde visade att ingen av de som blivit utsatt för våld eller hot om våld endast hade blivit utsatt en gång. Samtliga (100 %) hade blivit utsatt vid minst 2 tillfällen. Det ska tilläggas att vi i vår fråga (i den undersökning DHR utförde) vägde in "hot" i denna fråga.
Till skillnad från NTU 2014 har inte vi gjort någon fråga specifikt utifrån kön. NTU 2014 visar att fler män än kvinnor blir utsatta för misshandel. Deras undersökning säger också att det är lika vanligt bland kvinnor och män att bli utsatt för upprepad misshandel. Källa: https://www.bra.se/bra/brott-och-statistik/vald-och-misshandel.html (2015-07-03)
I vår undersökning (gjord av DHR) har dock fler kvinnor än män svarat på enkäten som helhet. Vi vet också genom Myndigheten för delaktighets rapport "En samlad uppföljning av funktionshinderpolitiken - Hur är läget 2015?" att den största skillnaden inom gruppen kvinnor återfinns i åldersgruppen 16-29 år där 18 % av kvinnor med funktionsnedsättning uppger att de har utsatts för våld eller hot om våld. Det kan jämföras med 8 % hos kvinnor utan funktionsnedsättning. I ålderskategorin 16-29 år, uppger knappt 42 % av kvinnorna med funktionsnedsättning att de är rädda för att gå ut ensamma.
Min samlade tolkning av resultaten i DHRs digitala enkätundersökning gällande hatbrott mot personer med funktionsnedsättning är att denna fråga måste tas på allvar. Vi kan inte behandla den här frågan som att den inte finns. Det finns mycket som tyder på att det här behöver lyftas fram men så länge vi inte har statistiskt säkerställda siffror så kommer vi inte med säkerhet känna till problemets verkliga omfattning, hur brotten sker eller hur de kan förebyggas.
Hatbrott är ett brott mot mänskliga rättigheter eftersom det attackerar principen om människors lika värde. Många jag talar med i Almedalen tror inte att det här är något stort problem eller så har de aldrig hört det förekomma förut. Jag är lite rädd för att man inte vet för att man inte sett och man ser inte för att man inte vet. Om vi nöjer oss med det tror jag vi riskerar väldigt mycket.
Recent Comments