10. ”Förlåt!”. Min kommentar: No ”Ifs”, “ors” or ”buts”!
9. ”Det är K-märkt!” Min kommentar: Till och med Boverket har uttryckt att K-märkning inte är ett hinder för att hitta lösningar på tillgänglighet och användbarhet.
8. ”Jag hjälper dig in! Jag bär dig uppför trappan!” Min kommentar: Att bli buren utan att man egentligen skulle behövt det (om det varit tillgängligt) är både onödigt och kränkande. Det är dessutom en säkerhetsrisk både för mig som sitter i rullstolen och den som försöker hjälpa mig exempelvis uppför en trappa. Jag har inga handtag på rullstolen just eftersom jag inte ska behöva bli puttad eller buren i rullstolen.
7. ”Tänkte inte på det!” (vi tänkte inte på det förra året heller)
6. ”Det finns för få tillgängliga lokaler i Almedalen!” Min kommentar: a. Nej b. ..och så kommer det förbli till dess att arrangörerna ställer krav på att lokalerna de avser att hyra ska vara tillgängliga!
5. ”Vi har en ingång på baksidan som också fungerar som huvudingång och är öppen för alla!” (vi ska bara låsa upp den så att du kommer in) Min kommentar: Om ingången saknar hänvisningsskylt, reklamskylt och dessutom är låst så var den aldrig tänkt som en huvudingång. Punkt slut!
4. ”Vi har en ingång på baksidan!” Min kommentar: Är det på allvar en bra lösning att vissa människor hänvisas till en annan ingång på grund av hur ens kropp ser ut och fungerar? Vill man vara konspiratorisk finns det historiska skäl till att starkt avråda från detta. Oavsett skapar det en olustkänsla hos mig att inte få använda huvudingången. Ett annat problem är att denna ingång sällan är olåst och kräver hjälp från personal (som man kanske inte får fatt i), det kanske står saker i vägen eller att väderleken gör omvägen svåranvändbar.
3. ”Vi har en sidoingång!” Min kommentar: Se kommentar under plats 4.
2. Vi har ramp! (..som lutar 90 grader – läs ättestupa!) Min kommentar: En för brant ramp är både oanvändbar och farlig. DHR rekommenderar en lutning på 1:20 men accepterar även 1:12. Vid minsta osäkerhet – rådgör med en tillgänglighetsrådgivare!
1. ”Vi hyr bara här..såattee…”. Min kommentar: Enligt det nya tillägget i diskrimineringslagen, som gäller fr.o.m. 1 januari 2015, ligger ansvaret på verksamhetsutövaren. Du som hyr eller medverkar i något arrangemang i Almedalen har makten att påverka genom att villkora din medverkan med att alla kommer in i lokalen och kan ta del av det som sägs. Det bör ligga i varje ansvarsfull och demokratisk verksamhets intresse att hedra den så kallade ansvars- och finansieringsprincipen om att ”varje sektor i samhället skall utforma och bedriva sin verksamhet så att den blir tillgänglig för alla medborgare, inklusive personer med funktionshinder. Kostnaderna och de nödvändiga anpassningsåtgärderna ska finansieras inom den ordinarie verksamheten.” (från propositionen Från patient till medborgare – nationell handlingsplan för handikappolitiken, 2000)
Rekommenderad lutning är 1:20 men 1:12 är acceptabelt. Du har kastat om siffrorna. Lutningen 1:12 innebär 1 meters höjdskillnad på 12 meter ramp, vilket innebär betydligt kraftigare lutning än 1:20 ;-)
Posted by: Carola L | 09/07/2016 at 07:00 em
Tack Carola L för att du gjorde mig uppmärksam på att siffrorna om ramplutning hade kastats om. /mvh Rasmus
Posted by: Rasmus Isaksson | 09/07/2016 at 07:19 em