I Sri Lanka samarbetar DHR med den nationella organisationen Sri Lankan Foundation of Rehabilitation of the Disabled förkortat (SLFRD) och lokalorganisationen WOPD i en av landets fattigaste och mest eftersatta områden, Monaragala-distriktet. Samarbetet handlar främst om att öka kapaciteten för ett bredare påverkansarbete genom stöd för organisationsuppbyggnad av distrikt och lokalavdelningar. För att detta ska vara möjligt behövs också bättre förutsättningar för individer, personer med funktionsnedsättning, till egenförsörjning eller att utbilda sig.
Arbetet går framåt även om det är utifrån ett svårt utgångsläge då landet varit hårt plågat av fattigdom och krig. Vi vet att personer med funktionsnedsättning ofta är bland de värst drabbade i sådana förhållanden. Men i mars 2016 gjordes ett stort framsteg när landet ratificerade FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning (CRPD). Vår samarbetsorganisation SLFRD har varit en avgörande faktor för detta att ske, genom ett framgångsrikt påverkansarbete gentemot den egna regeringen. Det är även ur svenskt synpunkt viktigt att andra länder ratificerar konventionen eftersom den då får högre status och blir svårare för vår regering att bortse ifrån i sitt beslutsfattande.
I mars 2015 var DHR på Sri Lanka senast. Med på resan då var förbundsstyrelseledamot och vice förbundsordförande Åsa Strahlemo (f.d. Puide). (Läs hennes blogg, länk finns i nyheten på vår hemsida www.dhr.se).
Det besöket ägde rum över den internationella kvinnodagen den 8:e mars. Vi var även inbjudna till en stor kvinnokonferens som arrangerades av SLRFD och där Åsa Strahlemo höll ett mycket uppskattat tal. I anslutning till konferensen arrangerades också en marsch för rättigheter för personer med funktionsnedsättning som samlade runt 400 deltagare vilket i sig är ett stort framsteg i frågor om rättigheter för kvinnor med funktionsnedsättning.
Ikväll reser jag, som första förbundsordförande på många år, ner till Sri Lanka och besöker våra samarbetsorganisationer. Med på resan är också DHRs ombudsman Fredrik Canerstam. Målet för resan är delvis av symbolvärde då vi tror att det är viktigt att våra samarbetsorganisationer känner ett förtroende för att DHR är en engagerad part i samarbetet och att vi värdesätter arbetet våra samarbetsorganisationer gör. Vi kommer bland annat att göra studiebesök för att se effekterna av vårt samarbete och eventuellt tillfälle att träffa ministrar eller parlamentsledamöter. Men en stor del av besöket kommer dock att bestå av diskussioner där vi tillsammans pratar om hur ett framtida samarbete kan se ut, vilka behov som finns och gemensamma intressen vi har.
DHR har en lång historia av att vara engagerade i internationella utvecklingssamarbeten och detta har gett positiva effekter både i Sverige och i våra samarbetsländer. Styrkan i att DHR är engagerade i internationellt utvecklingssamarbete har också flera gånger fastställts av förbundsordföranden, förbundsstyrelser och genom Förbundsmötesbeslut. Just DHRs goda internationella arbete är något jag personligen också värdesätter högt eftersom det var genom DHRs internationella utvecklingssamarbeten som jag först kom i kontakt med DHR. Jag lärde mig oerhört mycket, inte minst om föreningskunskap, genom att i Östeuropa, Asien och Afrika fått chansen att studera en annan organisation och ett annat samhälle, lite utifrån. Framförallt så lärde jag mig att frågor om rättigheter för personer med funktionsnedsättning verkligen kan vara på liv eller död. Dessa frågor borde alltså få många fler, framförallt unga, att se organisationernas viktiga inkluderande och samhällsutvecklande roll även här i Sverige.
Vi kommer efter bästa förmåga att fortlöpande rapportera om vårt besök på plats med reservation för avbrott i elektricitet och internetuppkoppling. Så följ oss gärna på hemsidan, DHR-bloggen eller via sociala medier.
I slutet av maj planeras ett besök från Sri Lanka till Sverige och det skulle vara ett utmärkt tillfälle för de medlemmar, avdelningar eller distrikt som är intresserade av internationellt utvecklingssamarbete att höra av sig till oss. Kanske går det att organisera ett studiebesök någonstans i Sverige och ett unikt tillfälle att utbyta erfarenheter.
Recent Comments