I torsdags hade det gått 1063 dagar sedan remisstiden för Bortom fagert tal gick ut 19 november 2010, alltså snart tre år.
Den 1 december kommer Torsdagsaktionen ha pågått i två år - vi startade ju när regeringen haft ett år på sig att bereda utifrån yttrandena som inkommit. Sedan DHR inledde aktionen och de första tre månaderna bedrev den ensam har successivt allt fler organisationer tillkommit och vi är nu 21 avsändare. Senast, för två veckor sedan, anslöt Unga allergiker och Sveriges antidiskrimineringsbyråer – de senare den första organisation av de som anslutit sig som inte tillhör funktionshinderrörelsen – viktigt och kul!
Vi har funnits på plats inför alla regeringssammanträden under dessa snart två år. Torsdagsaktionen har genomförts i Visby under Almedalsveckan eftersom regeringen då förlagt sitt sammanträde dit. I slutet av maj genomfördes Torsdagsaktionen XL som en stor manifestation med över 300 personer på plats. Den 15 augusti inföll 1000 dagar på en torsdag och uppmärksammades med en svartklädd manifestation, med ryggarna mot Rosenbad.
I sakfrågan kan två politiska händelser noteras under dessa snart två år.
I juni 2012 antog riksdagen ett så kallat tillkännagivande där man uppmanade regeringen att skyndsamt återkomma i frågan.
I september 2013 tillkännagav regeringen att man nu har för avsikt att återkomma till riksdagen med ett lagförslag, till dess har det hela tiden hetat att man bereder frågan.
Ansvarig minister Erik Ullenhag uttryckte att detta är att se som en delseger för Torsdagsaktionen.
Jag tror på metoden med droppen som urholkar stenen, med vår uthållighet tydliggör vi hur viktig vi anser frågan vara. En positiv bieffekt har också varit att så många organisationer samlats kring en fråga och ett agerande.
Jag hoppas ett besked kommer snart, men tyvärr ser det ut att bli ytterligare en vinter utanför Rosenbad.
DHRs förbundsmöte beslutade i fredags att utse Bengt Lindqvist och Bengt Westerberg till hedersmedlemmar i DHR. I går, lördag, besökte Bengt Westerberg oss på Courtyard by Marriott för att ta emot ett diplom med motiveringen. Det var en rörd Westerberg och det var en rörd Johansson som läste upp, det vill jag lova.
I sitt tack till förbundsmötet påtalade Bengt Westerberg det vi ofta återkommer till - det behövs fler politiker som engagerar sig i funktionshinderpolitiskt. I en intervju med SHT hyllade han Lars Ohly som ett av undantagen, alltid engagerad och påläst.
Nedan följer motiveringarna:
Bengt Lindqvist, motivering
Bengt Lindqvist – mannen som under en tid var ”vår” man i regeringen när han som biträdande socialminister, familj- och handikappminister, tillsatte 1989 års handikapputredning, den som så småningom kom att leda fram till att lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS infördes 1994.
Det var med en särskild sorts stolthet som funktionshinderrörelsen betraktade den biträdande socialministern – Bengt var en fantastisk förebild – en av oss kunde vara minister. Sen fick kanske han, lika lite som vi, möjlighet att förverkliga alla visioner man kan ha inom ett uppdrag.
Bengt har haft en hel rad viktiga uppdrag som till exempel ordförande för Synskadades Riksförbund, riksdagsledamot, ordförande för HCK – den tidens samarbetsorganisation inom handikappförbunden och ordförande för Handikapphistoriska föreningen.
Bengt var också ordförande för Bemötandeutredningen som lämnade ett delbetänkande och fyra rapporter samt slutbetänkandet Lindqvists nia – där rapporten Kontrollerad och ifrågasatt? var det material som berörde oss själva mest eftersom vi fick ”röst” i den.
Bengt hade en viktig roll när FNs standardregler – de internationella riktlinjer som föregick FNs konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning – togs fram. Han utnämndes därefter till FNs särskilde rapportör för att övervaka efterlevnaden av reglerna.
Bengt har till och med varit nominerad till Nobels fredspris! Detta tillkännagav Birgitta Andersson inför den sydafrikanska funktionshinderrörelsen vid en gemensam resa under tidigt 2000-tal varvid ovationerna inte ville sluta – Bengt kommenterade: "Jag har inte fått det ännu". Då ropade deltagarna vid mötet "Det spelar ingen roll!"
I samband med att Bengt Lindqvists memoarer utkom uttalade han sig i en intervju om funktionshinderrörelsen idag: - Vi ska vara politiska men politiskt obundna. Rörelsen verkar ha stannat upp och sneglar på partierna för att inte stöta sig. Vi måste hela tiden ligga i frontlinjen och inte bara bevara det vi uppnått!
Just därför vill vi utnämna Bengt Lindqvist till DHRs hedersmedlem – för att du så oförtrutet bedrivit och fortsätter att driva kampen för mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Bengt Westerberg, motivering
Lag om stöd och service, LSS är utan tvekan den viktigaste funktionshinderpolitiska reformen som genomförts - någonsin. Den fick i ett enda slag en enorm påverkan på livsvillkoren för personer med omfattande funktionsnedsättningar. Från en dag till en annan upplevde många att dörren till självbestämmande och möjlighet till egenmakt slogs upp på vid gavel.
Varmt, varmt välkomna,
hit till Courtyard by Marriott, till Stockholm, till DHRs förbundsmöte 2013!
Det är så oerhört roligt att se er alla här och så spännande att vi nu äntligen är samlade för att mötas, diskutera, fatta beslut – allt utifrån vår vision om ett samhälle utan rörelsehinder.
Jag har sagt det förr och jag säger det igen – förbundsmöte är högtid - och detta förbundsmöte är extra högtidligt då det sammanfaller med att vårt förbund firar 90 år!
En aktningsvärd ålder, en ålder som vittnar om påtagligt behov, om idogt arbete och om stort engagemang. En ålder som visar att vi är ett förbund att räkna med.
Vi är stolta över den erfarenhet och den kunskap som vårt förbund och vårt namn är förknippat med.
Vi är stolta över vår 90-åring, över allt DHR betytt och påverkat genom åren och för allt denna 90-åring står för i dag – men - jag hoppas inte vi kommer behövas i ytterligare 90 år!
Samtidigt – tiden är verkligen ännu inte inne för avveckling!
Tvärtom vittnar samhällsutveckling och våra medlemmars berättelser och erfarenheter om att vi fortfarande behövs, i dag kanske än mer än på mycket länge.
Därför måste vi mobilisera.
Vi ska samla våra krafter och vi ska välkomna nya engagerade i arbetet.
Vi ska vara den självklara samlingsplatsen för personer med nedsatt rörelseförmåga som vill påverka sin egen och andras möjlighet till delaktighet, som vill jobba för ett samhälle där allas lika värde får genomslag i praktisk politik.
Vi ska stötta varandra och med glädje och gemenskap som drivkrafter tillsammans med vårt engagemang för att förändra, arbeta för att för personer med nedsatt rörelseförmåga ska kunna leva som andra, ska ha samma rättigheter och möjligheter och inte begränsas och diskrimineras på grund av hinder vi människor skapar när vi inte utgår från den mänskliga mångfalden.
Om vi blickar framåt har valåret 2014 redan inletts. Min uppmaning och önskan är – låt det bli ett valår då värderingar lyfts, en valrörelse som handlar om visioner, drömmar, förväntningar om hur vi ska nå dit.
I dag verkar många gånger politik blivit samma sak som ekonomi. Självklart måste förslagen finansieras. Men - låt pengar vara ett medel, inte ett mål i sig. Låt politik handla om människor och om hur vi ska ha det, tillsammans.
Alla vi som står bakom alla människors lika värde måste göra vad vi kan för att låta detta viktiga och grundläggande genomsyra valrörelsen. Att den får genomsyras av konkreta diskussioner och debatter om hur vi ska nå ett samhälle där detta också återspeglas i konkret politik så alla - oavsett funktions-förmåga, kön, etnicitet, sexuell läggning, könsidentitet, tro, ålder - har samma möjligheter och rättigheter. Vilken vitaliserande debatt vi skulle kunna få!
Här behövs DHR, ja – hela rörelsen!
Min dröm är att funktionshinderrörelsen ska ta ett gemensamt helhetsgrepp. Tänk om vi kan få till en enda stor valkampanj som fokuserar just på det stora, gemensamma funktionshinderperspektivet som ju fortfarande saknas helt i den partipolitiska debatten.
Därefter ska vi naturligtvis utifrån våra olika erfarenheter och inriktningar konkretisera och exemplifiera - men låt oss inte fastna i detaljer, slag av funktionsnedsättning eller diagnos, utan låt oss göra en gemensam kraftsamling för en politik där allas lika värde faktiskt betyder något - oavsett funktionsförmåga.
Arbetet för en diskrimineringslagstiftning som omfattar också bristande tillgänglighet har varit en av de frågor som genomsyrat vårt arbete den gångna mandatperioden. Den är viktig ur flera aspekter: naturligtvis för att den som utestängs ska kunna få sin sak prövad, men framförallt för att det behövs ett politiskt ställningstagande för en samhällsutformning som utgår från oss människor. Det behövs ett politiskt ställningstagande som tydliggör att lagstiftning om hur vi bygger, hur de allmänna kommunikationerna utformas, hur verksamhet bedrivs – ska efterlevas och ha oss människor som måttstock.
För fem veckor sedan i dag tillkännagavs att regeringen har för avsikt att återkomma till riksdagen med ett lagförslag om bristande tillgänglighet som diskriminering! Ansvarig minister, Erik Ullenhag, var tydlig med att man inte är i hamn ännu men benämnde samtidigt detta steg framåt som en delseger för Torsdagsaktionen.
Detta är en bekräftelse på att kampen spelar roll!
Att vi kan påverka och förändra.
I går när vi som vanligt stod utanför Rosenbad hade det gått 1063 dagar sedan remisstiden för Bortom fagert tal gick ut och det är nu 1 år och 10,5 månader sedan DHR inledde Torsdagsaktionen och vi har nu kommit upp i hela 21 organisationer som står bakom aktionen – det är fantastiskt!
Jag vill tacka alla som hejat på på distans, som varje vecka sprider budskapet på facebook och twitter, som fått insändare och debattartiklar publicerade, som bloggat, som tagit upp frågan vid möten med lokala politiker. Tack till avdelningar och distrikt som kombinerat en utflykt/studieresa till Stockholm med att närvara vid Rosenbad. Exempelvis genomförde SRF Dalarna i vintras ett nytt så kallat dalauppror och tog sig ned till Rosenbad för att delta, kan dock avslöja att denna gång åkte dalmasarna och dalkullorna buss. DHR Norrköpingsavdelningen genomför den sista torsdagen varje månad en stödaktion utanför sitt rådhus.
Tack alla som i sitt dagliga liv inte har möjlighet att hänga på men som ändå lyckats planera så ni kunnat delta vid de två större sammankomsterna – Torsdagsaktionen XL i maj då vi var fler än 300 och vid 1000-dagarsaktionen 15 augusti då vi samlades svartklädda, med ryggarna vända mot Rosenbad som en markering att detta inte är ok.
Jag tror det är viktigt med aktioner och aktiviteter av detta slag. Dels för att de syns utåt och dels för att de är samlande och stärkande och faktiskt riktigt roliga – även om budskapet är allvarligt.
Nu har FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning snart gällt fem år i Sverige och till våren som kommer är det dags för FN att granska Sveriges efterlevnad. Vi har en lång väg kvar till ett samhälle där vi är fullt delaktiga och där vi har full tillgång till våra mänskliga rättigheter:
Annars skulle inte assistansen monteras ned och människor som för 20 år sedan när reformen kom fick självbestämmande nu – om inte bokstavligt så i alla fall bildligt - låsas in igen.
Annars skulle inte så många röster oemotsagda kunna skylla bostadsbrist och lågt byggande på tillgänglighetskraven, då skulle inte idéerna om att inte längre bygga alla studentbostäder enligt lagstiftningens minikrav på tillgänglighet och användbarhet kunna lyftas så som nu sker.
Då skulle inte undersökning efter undersökning visa på att personer med funktionsnedsättning har sämre ekonomi och sämre hälsa. Då skulle inte sysselsättningen bland personer med funktions-nedsättning fortsätta sjunka även i högkonjunktur.
Då skulle inte Arbetsförmedlingen komma på att koda inte bara personer med funktionsnedsättning
"på riktigt" utan också de som är piercade, m överviktiga, osociala luktar illa.
Nej istället skulle det vara en självklarhet att utgå från Design för alla när vi utformar Sverige, innovation för allas möjlighet till delaktighet skulle uppmuntras och premieras. Bedömning av assistansbehov skulle inne innebära minuttagning och tidsstudier.
En väg mot att nå dit är att synas, vara stolta, kräva våra rättigheter. Vi ska också stå upp för andras rättigheter, för allas rättigheter, precis som vi väntar oss att andra grupper står upp för oss.
Att alla har samma rättigheter och möjligheter, oavsett sexuell läggning, funktionsnedsättning,
etnicitet, ålder, kön, religion, är allas vårt gemensamma ansvar. Att ha erfarenhet av en diskrimineringsgrund förpliktigar gentemot andra grunder. Den som kräver sina rättigheter måste också ställa upp för andras.
Förutom att handla om solidaritet visar så väl både historien och samtiden att det finns många likheter när man tittar på hur olika grupper/diskrimineringsgrunder utestängs eller särbehandlas.
Ett exempel på det beskrev Jonas Franksson, tidigare förbundsordförande för Unga Rörelsehindrade, nu debattör, skådespelare och regissör, i samband med avslöjandet om registreringen av romer:
När jag läste Lawen Mohtadis bok om Katarina Taikon förra året, slogs jag av hur många historiska paralleller det finns mellan romer och vi som har lite större funktionsnedsättningar.
Vi fick rätt till skolgång ungefär samtidigt. Vi fick rätt att bo var vi ville i samhället och inte i läger eller på institution, strax efter varandra. Vi tillhörde båda de första grupperna som utrotades under andra världskriget och vi har båda fått föra en hård kamp för att inte detta ska glömmas bort. Vi
tillhör båda de grupper som drabbades hårdast av statens tvångssteriliseringar. Någon vecka innan det kommer fram att polisen i hemlighet registrerar den romska befolkningen i Sverige, så uppmanar statens/kommunens handläggare mig att ta in en främmande person in i badrummet för att hon ska kunna registrera hur jag gör när jag duschar. Det som sker nu handlar om oss alla och vilket
samhälle vi vill leva i.
Ja, det är precis vad det handlar om - vilket samhälle vi vill leva i.
Jag är stolt över vårt ungdomsförbund Unga Rörelsehindrade som vid sitt förbundsmöte helgen som gick, utifrån människovärde och utifrån de historiska likheterna, antog ett tydligt ställningstagande mot främlingsfientlighet och mot samarbete med främlingsfientliga partier. Heja dem!
Det finns också andra positiva signaler – förutom att vi egen medvetenhet blir högre och att vi syns - att ta fasta på, jag tänker på vallagskommitténs förslag att kommunernas möjlighet att begära och få dispns för att använda otillgängliga vallokaler föreslås försvinna, samt tankarna om e-röstning vilket skulle innebära att också den med nedsatt handfunktion eller nedsatt syn skulle ha rätten till valhemlighet.
Jag tänker också på att funktionshinderrörelsen för första gången i år varit inbjuden till minnes- ceremonin för förintelsen och för första gången till Riksmötets öppnande, där också statsministern för första gången inkluderade och nämnde personer med funktionsnedsättning i sin regeringsförklaring.
Spelar det verkligen någon roll? Det viktiga är väl konkreta åtgärder och konkret politik?
Ja självklart, det viktiga är konkreta åtgärder, men ja – även att nämnas spelar roll. Jämfört med att inte nämnas, att helt osynliggöras så är det en stor förbättring, ett litet steg kan tyckas, men ett viktigt. Det första steget mot verklig förändring är synliggörande. Därför är det så viktigt med HAIKU projektet som Handikapphistoriska föreningen drivit för att också vår historia ska finnas med i historiebeskrivningen – vår historia måste också berättas. Det kanske allra bästa exemplet är vår bild av hur det gick till när vi fick skolplikt i Sverige. Tror de flesta av oss har årtalet 1842 och folkskolestadgan någonstans i minnesgömmorna från historielektionerna. Men – det var ju faktiskt ofattbara hela 120 år senare, 1962, som rätten att gå i skolan kom att omfatta också barn med nedsatt rörelseförmåga. Det är viktigt att veta om vår historia för att kunna förändra vår framtid!
Om vi vill bli morgondagens självklara organisation för de som står bakom vår vision om ett samhälle utan rörelsehinder beror på om vi i dag vågar utmana gamla sanningar och pröva nya vägar, om vi vågar gå före och leda utvecklingen eller om vi stagnerar och tittar på för att sedan eventuellt följa efter eller om vi – i alla värsta fall envist hävdar att det är ju inte vi som förändrats utan alla andra och tar gårdagens framgångar som intäkt för att fortsätta göra som vi alltid har gjort.
Medlemmen i fokus har varit ute på remiss – vi fick ett enormt gensvar och jag vill tacka alla avdelningar, distrikt, enskilda medlemmar samt organisationer och företrädare utanför DHR som tog sig tid att komma in med sina synpunkter. Efter att ha gått igenom svaren, efter att noga ha bearbetat alla synpunkter, vänt och vridit – med hela förbundets bästa för ögonen – lägger förbundsstyrelsen fram Organisation 2014 för förbundsmötet att ta ställning till.
Det är ett förslag till ett framtida DHR där vi känner väl igen vårt förbund samtidigt som vi föreslår genomgripande förändringar för att anpassa oss efter vår omvärld och den tid vi verkar i och vill påverka. En genomgripande förändring är nödvändig och jag ser fram emot morgondagens debatt och beslut för ett DHR där vi tydliggör att det är medlemmen det handlar om, medlemmens möjlighet att göra sin stämma hörd, att arbeta utifrån DHRs vision och att vara delaktig i rättighetskampen.
Stora förändringar är uppbyggda av flera små och varje resa börjar med ett steg. Oavsett om det handlar om vårt påverkansarbete eller om hur DHR skall vara organiserat och fungera kan man aldrig inte förvänta sig förändring av andra om man inte själv gör vad man kan.
Jag tror på detta att leva som man lär som fullkomligt grundläggande när det gäller påverkansarbete, ideologiska ställningstaganden, när det gäller ledarskap, värderingar, förändring och förnyelse.
Det är egentligen inte svårare än så – även om det ibland kan kännas nog så komplicerat – men det handlar om medvetenhet, medvetet arbete och att ständigt upprepa för oss själva och för andra vad som gäller och hur vi lever upp till att allas lika värde faktiskt gör avtryck i vardagen och i politiken – som företrädare och som förbund. Det är en väg till framgång.
I lördags hade jag förmånen att sitta förbundsmötesordförande hos DHRs ungdomsförbund Unga Rörelsehindrade. Jag har tidigare skrivit om det tydliga och starka inledningstal som Anders Wallner höll.
Vid mötets avslutande hade jag glädjen att få dela ut DHR-stipendiet till Unga Rörelsehindrade, denna gång just till Tobias.
Tobias Holmberg, förbundsordförande för Förbundet Unga Rörelsehindrade 2011-2013, tilldelas 2013 års DHR-stipendium på 10 000 kr med motiveringen:
Tobias Holmberg har under sin tid som förbundsordförande aktualiserat Unga Rörelsehindrades ideologiska ställningstaganden och flyttat fram förbundets positioner. Detta har i högsta grad bidragit till att förbundet blivit en självklar och uppkäftig röst i samhällsdebatten så snart det handlar om möjligheten för ungdomar med funktionsnedsättning att kunna leva som andra. Tobias har med sin tydlighet, vältalighet och sitt mod varit en tydlig budbärare och viktig förebild för rätten till personlig assistans, tillgänglighet, utbildning och arbete, för rätten och möjligheten att ta kamp när verkligheten inte lever upp till vad vi kan förvänta oss - utan kompromiss!
Det har varit oerhört stimulerande och roligt att få samarbeta med Tobias och jag har uppskattat våra ideologiska diskussioner. En lördag i slutet av augusti medverkade vi i bådas vår hemstad hos DHR Norrköping.
Tack Tobias och lycka till i framtiden!
Sista lördagen i augusti var jag inbjuden att, tillsammans med Tobias Holmberg förbundsordförande för DHRs ungdomsförbund Förbundet Unga Rörelsehindrade, medverka vid DHR Norrköpings torgmöte som inledde avdelningens så kallade politikervecka.
Eftersom Norrköping är min uppväxtstad var det extra speciellt att få tala på torget mellan varuhusen där jag rört mig så många gånger. Det var också speciellt att få medverka tillsammans med Tobias eftersom vi båda nu ska lämna våra uppdrag och då vi båda två kommer från samma lilla samhälle utanför Norrköping: Skärblacka med 5000 invånare. Vilket sammanträffande är inte det!
Jag talade om att alla människors lika värde måste få genomslag i praktisk politik, refererade bakåt till min skol- och gymnasietid i Norrköping - staden där jag gick ut första gången, blev kär första gången, hade mitt första sommarjobb. Försökte ge en bild av den utveckling som skett och allt det som inte skett. Hur vi när vi bedömer vår möjlighet att leva som andra måste göra det i relation till vår omvärld. Hur vi när vi ser på utvecklingen för personer med funktionsnedsättning måste göra det i relation till samhällsutvecklingen i stort. I år fyller DHR 90 år och självklart har mycket förändrats under detta snart sekel vi har funnits - men hur mycket har inte livet och förutsättningarna förändrats för alla i vårt samhälle under denna tid. Jag talade om att vi alla har ett ansvar för vilket samhälle vi vill ha.
Tobias höll ett helt fantastiskt tal som berörde djupt och starkt. Han pratade om främlingsfientlighet, om hur personer med funktionsnedsättning avrättades i nazisternas gaskammare, hur vi tvångssterliserades och hölls instängda på institutioner i en inte allt för avlägsen tid. Han pratade om hur den stora frihetsreformen, personlig assistans, nu monteras ned och vad det leder till.
Jag har fått hans tillåtelse att lägga in av hans text här och jag väljer de avslutande orden:
Jag vill i detta tal även blicka framåt, till ljusare tider.
För ja, jag tror inte det för alltid kommer se mörkt och dystert ut. Jag, som
ändå är relativt ung med med 20 år, vågar ha framtidshopp. Vad kommer då i framtiden? Jag vill nog dela upp det lite. Vi kommer driva igenom en
diskrimineringslagstiftning som klassar otillgänglighet för diskriminering. Det
kommer vi göra inom en relativt snar framtid, kanske 1 år, kanske 5. Sen då?
Ska vi sätta oss ner att vara nöjda?
Nej. Vårt mål är och måste vara ett samhälle där funktionsnormen inkluderar oss som idag står utanför den. Målet måste vara att mina barnbarn ska vara självklara individer i vilken dokusåpa som helst, på vilken arbetsplats som helst och i vilken studentlägenhet som helst oavsett
funktionalitet!
Vi, alla här idag, har ett ansvar och en skyldighet att bidra till samhällsförändringen.
VI gör det nu, och vi kommer fortsätta göra det.
Vi måste mobilisera, synas och höras.
Vi är en stor del av gruppen människor och vi spelar roll!
Tack DHR Norrköpingsavdelningen för en fin eftermiddag och för ett bra initiativ att ordna en politikervecka! Synd att kommunalrådet - som jag själv hörde - lämnade över detta till kollega med ansvar för vård- och omsorg istället för att förstå att detta handlar om politiken övergripande och ska in överallt och på högsta nivå.
...Det här är min sista ledare i SHT. Inför arbetet med den har jag läst de 39 jag redan skrivit – en resa genom de funktionshinderpolitiska frågor som präglat Sverige från 2007 fram till i dag...
Läs hela ledaren här
Fredagen den 13 september 2013 blev ett historiskt datum då integrationsminister Erik Ullenhag i går, när han talade till NHRs kongress, tillkännagav att regeringen har för avsikt att återkomma till riksdagen med ett lagförslag om bristande tillgänglighet som diskriminering!
Ministern var tydlig med att man inte är i hamn ännu. Att beskedet är historiskt är det dock ingen tvekan om då regeringens fyra partier nu för första gången är överens om att ta detta steg, under kommande år.
I torsdags hade det gått 1028 dagar sedan remisstiden för Bortom fagert tal gick ut och det är nu 1 år och 9,5 månader sedan DHR inledde Torsdagsaktionen. Vid flera tillfällen i sitt tal nämnde Erik Ullenhag just Torsdagsaktionen och sa i NHRs intervju efter talet att aktionen betytt mycket, varit ett stöd för honom och andra som försökt driva på och att haft effekt att vi varit synliga, visat att vi finns och ställt politikerna till svars.
Turerna har varit många. Ibland har signaler kommit om att ett genombrott i förhandlingarna närmat sig, så har vi förstått att det blivit bakslag och processen har stannat upp. Senast förra veckan dementerade arbetsmarknadsdepartementet - där frågan ligger - ryktet via socialdepartementet om att frågan var död.
Jag är själv på plats på NHRs kongress här ute på Djurö dit jag är inbjuden som andre kongressordförande, tillsammans med Peter Örn som förste ordförande. Det var stort att få vara med och höra nyheten direkt då den tillkännagavs och jag är så stolt över att Ullenhag nämnde Torsdagsaktionen som bidragande till att detta steg vidare nu tas. Det visar att kampen spelar roll. Att vi kan påverka och förändra. Tack alla som deltagit! Tack alla som stått där i ur och skur, frusit och blivit blöta av regn! Tack alla som hejat på! Tack alla som spridit budskapet i sociala medier!
Ullenhags tal var mycket starkt i sin helhet. Han inledde med att tala om T4-programmet och om att det vi gör och jobbar för i grunden handlar om människosyn och om vilket samhälle vi vill ha. Exakt så är det!
är nu i full gång. Natten mellan lördag och söndag anlände vi, DHRs kommunikatör Fredrik Granath och jag, till Visby för att bevaka och nätverka under Politikerveckan i Almedalen.
Vi bor, så som vi gjort de senaste åren, i DHR Gotlands fina stuga vid Högklint. Allra bäst är den stora verandan mot havet med utsikt in mot Visby. Här är det underbart att äta frukost i morgonsolen och ladda för en ny fullspäckad dag eller att komma hem på kvällen, varva ned, samla tankarna och skriva om det man varit med om under dagen.
På DHRs webbplats kan den som vill varje kväll läsa en sammanfattning av vad vi gjort under dagen.
Vi berättar också löpande i våra övriga kanaler: DHRs Facebook, på Instagram (@dhrforbundet) och på Twitter (@dhrforbundet). Du kan även följa mig på Twitter (@dhrmaria). Jag planerar också att skriva en del här på bloggen.
I dag bjuder regeringen via ett av sina departement in till en konferens som inte uppfyller grundläggande krav på tillgänglighet och användbarhet.
Jag tycker det är mycket illa. All förändring och utveckling börjar med en själv och det är dags att regeringen tar sin egen strategi på allvar.
Fryshuset borde dessutom veta bättre, om nu inte beställarna på departementet visste vad man skulle efterfråga.
Läs mer på DHRs hemsida.
Rasmus Isaksson Förbundsordförande DHR (Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet)
Recent Comments