Av Maria Johansson, förbundsordförande för DHR 2007-2013
Debatten om dödshjälp har åter blossat upp. Från DHRs sida hävdar vi istället rätten till Livshjälp och tar avstånd från aktiv dödshjälp. Tyvärr blandas aktiv och passiv dödshjälp ofta ihop i debatten.
Jag skräms av de plattityder - vilka visar på stor okunskap - som debattörerna gärna kastar ur sig som "om man inte kan klara sig själv så..." och "var och en ska i förväg bestämma hur man vill ha det om något skulle hända" och så vidare. De liv dessa, många gånger kändistyckare, så lätt avfärdar levs av många av mina vänner, kollegor, samarbetspartners och det gär mig rasande och skrämd hur lättfärdigt dessa liv avfärdas. I slutändan är detta politiska frågor som handlar om prioriteringar där alla medborgare ska ges möjlighet till ett gott liv.
Vi får inte generalisera eller förenkla resonemanget, det här är debatter och samtal som måste föras med största respekt. Det är en svår diskussion och ett svårt ämne som självklart väcker känslor hos oss alla. Rädsla för att livet faktiskt kan och med största sannolikhet kommer att, beroende på hur gamla vi blir, förändras. Rädsla för att livet ska förändras så man inte klarar det man i dag tar för givet. Att då tänka tanken att man vill ha kontroll och vara den som själv bestämmer när och hur det ska sluta kan säkert vara tröstande för många. Det förstår jag - men jag avvisar resonemanget fullständigt.
Jag har träffat personer med egna erfarenheter av att ha råkat ut för exempelvis en olycka som förändrat allt. Den första tiden har man inte sett någon möjlighet att fortsätta, man har velat dö. I dag, när man tagit sig igenom den akuta fasen, fått rehabilitering, har det stöd man behöver för att klara vardagen är man oerhört tacksam för det liv, om än förändrade, man har.
Jag har också träffat de som lever med omfattande funktionsnedsättningar som berättat om rädsla för att i sjukvården stöta på personal som ifrågasätter deras rätt till vård och som, grundat på egna uppfattningar om vilka liv som värda att rädda och att leva, inte gör sitt yttersta just för dem.
Se och lyssna till Heléna Karnström i dagens Nyhetsmorgon i TV4 där hon berättade om sin egen rädsla för att behöva vård och inte anses som värd att få det.
Läs också Martins debattinlägg om sina egna erfarenheter efter att han för tio år sedan blev totalförlamad efter en bilolycka
Recent Comments